Stine i Peru

Skoleåret 06/07 skal jeg reise til Peru gjennom Strømmestiftelsen sitt utvekslingsprogram Act Now og er student ved Hald Internasjonale Senter. Denne bloggen skal jeg bruke til og skrive om inntrykk og opplevelser jeg får der.

Sunday, October 29, 2006


Paa besoek i Los Olives

Onsdag 25.oktober dro hele gjengen paa besoek til et av Stroemmestiftelsens prosjekter igjen. Denne gang bar det til Los Olives, jeg tror det ligger nord i Lima. Merkelig med denne byen altsaa, man kan kjoere og kjoere, i mange timer, og fortsatt er vi i Lima, og fortsatt er det bebyggelse overalt. Ja, saa foerst var vi paa kontoret til "Asidme", samarbeidsorganisasjonen til Stroemme. Der moette vi Jorge, som er leder for organisasjonen. Han fortalte oss litt om hva de staar for, hvordan de jobber etc., paa veldig rapido español (rask spansk). De jobber med mikrofinans her i Peru, og jobber hovedsaklig med kvinner, 89% kvinner og 11% menn. Og det de gjoer er aa hjelpe de med aa starte sin egen lille bedrift, en mikro-bedrift, for at de skal ha noe aa leve av. De finner da et sted aa starte en liten gruppe, som alle faar laane hver sin sum til aa starte sin egen butikk eller produksjon av et eller annet. Saa hver uke samles de til et moete, der de maa betale tilbake en liten sum av laanet sitt med de pengene de har tjent den uka. Grunnen til at de er en gruppe er for at de skal vaere hverandres "sikkerhet". Hvis en skulle vaere saa uheldig aa ikke kunne betale tilbake en uke, saa dekker de andre hennes del. Vi hadde hoert om dette foer vi kom hit, men da vi hadde om det i Norge tenkte jeg at dette kunne da ikke funke saa bra. Kjipt for de andre aa betale for en som ikke klarer aa betale liksom. Men vi var saa heldige aa faa vaere med paa et saant moete da vi var i Los Olives. Og det var faktisk utrolig spennende. Gruppa deres heter "G.C Mujeres Talentosas", det betyr noe saant som "Talentfulle kvinner". Vi var i huset til en av damene, som egentlig bare var et rom, med murvegger, 2 sofaer, et bord og noen stoler. Vi fikk hele gjengen inn paa der, og moetet begynte. De visste ikke at vi skulle komme, saa tror de fikk litt sjokk, hehe. Det var en gjeng med kjempekoselige damer. De var nysgjerrige og spurte oss spm, og vi spurte de spm. Saa fikk vi praktisert litt spansk den dagen ogsaa!:) De hadde ogsaa en del med en slags liten andakt, der de snakka om Romerne 12:18: "Hold fred med alle, om det er mulig, saa langt det staar til dere". Saa ble vi delt inn i grupper, og skulle lage et lite teaterstykke om hvilke problem som kunne oppstaa i gruppa, og hva som kunne vaere loesninga paa det. Det var faktisk veldig morsomt. Vi maatte snakke paa spansk, saa det var jo litt komisk, men alle gjennomfoerte det veldig bra!:) Og etterpaa snakka vi om loesninger etc. Jeg syntes det var bra at de tok utgangspunkt i Guds ord, for organisasjonen jobber ogsaa med aa spre Guds budskap og at folk skal ivareta de kristne verdier og jobbe etter disse.




I tillegg til aa vaere med paa dette moetet var vi aa besoekte en dame som hadde sin egen lille sjokolade-bedrift hjemme i huset sitt (som egentlig bare saa ut som et lite skur), og en dame som litt etter litt hadde laga sin egen lille butikk i huset sitt.



Los Olives er virkelig et fattig stroek. De har elektrisitet der, men ikke vann. De har TV, men ikke no ordentlig vann aa vaske seg med, lage mat etc. Saa de maa gaa kjempelangt for aa faa tak i vann. Og da kan man spoer seg; hva er viktigst igrunn, TVen eller det aa kunne ivareta helsa ved aa vaske seg med vann hver dag??



Var merkelig aa vaere der. Der kom vi med vaar pene carro (varebil), og tar bilder som gale av det som for de er en helt vanlig hverdag, deres liv. Ikke mange har ordentlig tak der, husker ikke helt hva de kaller det, men det er noe som er laga av no tre-greier tror jeg. Men det var utrolig interessant aa se et slikt prosjekt paa naert hold, og faktisk faa se at det funker! Jeg er overbevist!!!!

5 Comments:

  • At 2:18 AM, Blogger Per Oddvin Stornes said…

    Hei! Maa berre sei at bildet ta dej, Hanne og Anna va utruli fint! Maa hilse dei kjempemasse!!

     
  • At 2:43 AM, Blogger Kay Amund said…

    Kjekt aa folge me paa bloggen din, aa lese at du he d bra:)

    *klem fra Kay*

     
  • At 8:50 AM, Blogger Marte said…

    Hei söta! Saa kult at dokke faar oppleve den beryktede mikrofinans metoden i livet. Mikrofinans er jo livet til dere Act Nowere:P Hiho. Neida du, men spennende virka d.. D e sant ditta me TVa for vi va i et veldi fattig str her i Curitiba. Folk har ikke skikkelige vegga eller nokke, men TV aa DVD spiller d skal dei ha... Vanskli aa forstaa naar barna deira gaar rundt me lite klaer aa om vinteren kan d bli ned mot 0 grader her...
    Men isaafall! Lykke til videre:) E tenke paa d!!
    Stoor klem fra Marte

     
  • At 4:50 AM, Blogger L.DBdS. said…

    como esta el español? vamos hablar mucho quando tu volve?!hilsen alle sammen. stor klem til deg! like til . buena vida.. sea feliz...

     
  • At 1:55 PM, Blogger Stine said…

    Todavia mi español es mas o menos, pero vamos a hablar mucho español cuando vuelvo!!;)

    Haaper alt er greit med deg, hils alle i Bergen!! Savner dere alle!:)

    Stor klem fra Stinita ;)

     

Post a Comment

<< Home